måndag 23 juni 2014

Linde - en av barndomens favoritförfattare

Gunnel Linde har gått ur tiden - det har ni säkert läst.
Hon var en av de där författarna som verkligen präglade min läsning under 70-talet!
Vad jag tyckte om hennes böcker, min favorit som riktigt nybliven läsare var nog Fröken Ensam hemma åker gungstol - den fanns som tv-program också. Jag vill minnas att den var illustrerad med suggestiva bilder av mästaren Hans Arnold, i varje fall var utgåvan jag lånade på bokbussen försedd med ett omslag av honom. En spännande bok om en tjej som är ensam hemma där rum och möbler förändrar sig. Hon reser i sin gungstol i denna märkliga omgivning över golvet som är hav. Det dyker förstås upp en del intressanta gestalter också. Det som bitit sig fast i minnet är kartan över rummet.
Jag läste flera av Lindes titlar, Jag en varulvsunge är en annan fin favorit och jag missade inte ett avsnitt av tv-serien Den vita stenen med Fideli och Hampus.

4 kommentarer:

Petra sa...

Gud vad roligt att du nämner den där om Fröken ensam hemma åker gungstol! Har nämnt den för så många men ingen har känt till den. Själv gick jag i spinn när jag upptäckte att den fanns i svt:s arkiv och blev nostalgisk och tittade. Jag älskade det barnprogrammet :)

Librarybeth sa...

Petra: jag var vansinnigt förtjust i den boken och tv-serien. Den var lika delar spännande och läskig på ett bra sätt. :D

Marie sa...

Jag älskade den serien, den var konstig, fantasieggande och fin på en och samma gång. Men, har ju inte något minne av att den gått i repris. Kanske tyckte SVT att den inte var lika tidlös som den vita stenen.

Librarybeth sa...

Marie: mycket konstig! Men bra. Kan tänka mig att Den vita stenen var mer tillgänglig på något vis och som sagt inte så präglad av 70-talet.